#Onderdeloep Vrouwenvoetbal - de uitkomsten

09 Jul 2019

WK Vrouwenvoetbal – onderzoek door Respondenten.nl/juli 2019

Respondenten.nl heeft tijdens het WK Vrouwenvoetbal een representatief onderzoek uitgevoerd onder 1197 Nederlanders van 18 jaar en ouder, afkomstig uit het panel van Respondenten.nl.

Bijna tweederde dacht dat het Nederlands elftal de finale zou winnen

Aan het begin van het toernooi dacht 45% van de respondenten dat Nederland wereldkampioen ging worden; na de gewonnen halve finale tegen Zweden was dit gestegen tot liefst 65%. De andere favoriet was al vanaf het begin de Verenigde Staten (22%, voor de finale 35%). Andere landen werden nauwelijks genoemd, dus de finalisten zijn in ieder geval goed voorspeld door het Nederlandse volk.

De overgrote meerderheid van Nederlanders was geïnteresseerd in het WK Vrouwenvoetbal.

85% van onze panelleden gaven aan in ieder geval een beetje geïnteresseerd te zijn in het WK vrouwenvoetbal (59% was redelijk of zeer geïnteresseerd). Bij het mannen WK ligt dit nog altijd wat hoger (80% is redelijk of zeer geïnteresseerd). Het zijn vooral mannen die belangstelling hebben voor de WK’s, zo was bij het WK vrouwen 65% van de mannen redelijk tot zeer geïnteresseerd, tegenover 55% van de vrouwen.

Vrouwenvoetbal is leuker (maar ook minder goed).

Mensen die wel in mannen maar niet in vrouwen WK zijn geïnteresseerd zeggen bijna allemaal dat het vanwege het lagere niveau van de vrouwen is.

Vrouwenvoetbal wordt gewaardeerd vanwege de minder grote ego’s in het team (51%), minder aanstellerij (50%) dan bij de mannen en vanwege de leuke speelsters (41%).

Meer dan 8 op de 10 Nederlanders zegt gekeken te hebben naar het WK

Ruim de helft (53%) keek daarbij vooral de wedstrijden van Nederland, 35% keek naar Nederland en ook andere wedstrijden. De wedstrijden werden voornamelijk thuis bekeken, maar vooral jongeren keken ook weleens op een terras of in de kroeg (23%).

Lieke Martens was verreweg de populairste speelster

De favoriete speelster was Lieke Martens (22%), gevolgd door Shanice van de Sanden (8%), Vivianne Miedema (7%) en Jacky Groenen (6%). Opvallend was de stijging in populariteit van Jacky Groenen (van 5 naar 8%), Sari Veenendaal (van 0 naar 5%) en Daniëlle van de Donk (van 3 naar 7%) gedurende het toernooi. 38% had geen favoriete speelster.

Quotes:

Het is leuk dat vrouwenvoetbal ook zo leeft

Ik ben blij dat er eens wat aandacht aan geschonken wordt

Sportiever, veel blunders om te lachen

Ze blijven vechten voor de bal ook al staan ze voor

Technisch wellicht minder, maar kijken naar dit elftal is geen straf. Vrouwenvoetbal is volwassen geworden

bij mannen draait het alleen om geld

lijkt nergens op, niet om aan te gluren

gewoon voetbal, maakt niet uit of het vrouwen of mannen zijn

Andere blogs

Waar een kaartenbak al niet toe kan leiden...
17 Sep 2019

Het zal rond 2003 zijn geweest dat Yvette Huitema, toen nog in loondienst...

lees verder
Vakantieonderzoek 2019 - de resultaten zijn bekend!
17 Sep 2019

Vakantieonderzoek uitkomsten zomer 2019 Meer dan de helft van de...

lees verder